Enerji giderleri, hem KOBİ’ler hem de büyük ölçekli işletmeler için maliyet kalemleri içerisinde önemli bir paya sahip. Elektrik enerjisi ise enerji giderleri içerisinde birçok işletme için ilk sırada.
Ticarethane ve sanayi kuruluşları için elektrik birim fiyatlarının, 2017 yıl sonuna göre %70’i aşan oranda arttığını göz önüne aldığımızda, işletmeler için enerji verimliliği kavramının daha önemli hale geldiğini söylemek yanlış olmaz.
Enerji verimliliğini hedefleyen işletmelerin öncelikle şunu benimsemeleri gerekiyor; “Ölçülemeyen hiçbir şey yönetilemez”. Aslında hayatın her alanında geçerli olan bu felsefede, elektrik enerjisini ölçmek işletmeler için bir başlangıç noktası.
Elektrik Enerjisi Nasıl Ölçülür?
Elektrik enerjisinin ölçümü dediğimiz kavramı oldukça geniş bir yelpazede incelemek gerekir. Çünkü akım ve gerilim seviyeleri, tüketim miktarı, harmonik seviyeleri gibi birden çok parametre söz konusu. Neyi veya neleri ölçmek istediğinize göre kullanacağınız ölçüm cihazı farklılaşabilir.
Şöyle örnek verecek olursak; sadece akım değerini ölçmek için ampermetre yeterli iken hem akım hem gerilim değerlerini bir multimetre ile ölçebilirsiniz. Tüketim miktarlarınızı da ölçmek için güç ve enerji ölçer kullanırken, sisteminize zarar verebilecek harmonik değerlerini de görmek istiyorsanız analizör kullanmanız gerekecektir.
Tüm bu ölçüm cihazları için ENTES’in geniş ürün gamından faydalanabileceğinizi de hatırlatmış olalım.
Ölçülen Değerler Enerji Verimliği için Nasıl Kullanılır?
Bir MPR-2 serisi şebeke analizörü satın alıp sisteminize bağladığınızı varsayalım, artık elektriksel parametreleri ölçüyorsunuz. Peki enerji verimliliği nasıl sağlayacaksınız?
Tabi ki ölçülen değerlerin analizini yapmanız gerekecek. Bu aşamada devreye Enerji Doktoru giriyor. Enerji Doktoru, ENTES haberleşmeli cihazlarınızın ölçtüğü parametreleri size anlamlı gösterimler ile sunan ENTES’in Yeni Nesil Enerji İzleme Platformudur.
Enerji Doktoru’nun Tüketim Özeti paneli, belirleyeceğiniz tarihler arasında işletmenizin elektrik tüketimini hem kWh hem de TL cinsinden size sunar ve analiz yapmanıza imkan tanır. Birden fazla şubeniz veya tesisiniz varsa bunların tüketim karşılaştırmalarını sağlayabilir, hatta benzer üretim hatlarınızın tüketim rakamlarını da karşılaştırabilirsiniz.
Böylelikle; örneğin mesai saatleri dışında fazladan bir tüketim olduğunu görüp, aydınlatmaların kapatılmadığını farkederek tasarruf sağlayabilirsiniz. Veya benzer üretim hatlarınızın birbirinden çok farklı enerji tükettiğini görerek bir önlem alabilirsiniz.
Enerji Tüketimi dışında, akım harmoniği, gerilim harmoniği ve gerilim dalgalanması gibi elektronik cihazlarınıza zarar verebilecek enerji kalitesi parametrelerini hakkında da bilgi veren ve işletmeleri uyaran Enerji Doktoru, işletmelerin olası bakım – onarım giderleri ile iş kayıpları yaşamasını ve verimliliklerinin olumsuz etkilenmesini engellemeye yardımcı olur.